BİLSEM SÜRECİ

Herkese Merhaba..4 Ocak 2022 tarihinde BİLSEM'lere başvuru süreci başladı.Bu noktada pek çok soru işareti olan velilerimiz için online bir seminer düzenledik.Katılamayan velilerimiz için de genel tanım,işleyiş ve başvuru öncesi karar verirken dikkat etmemiz gereken noktalarla ilgili bilgiler yayınlayacağım.

GENEL BİLGİ

Açılımı Bilim Ve Sanat Merkezi olan BİLSEM'ler üstün yetenekli öğrencilerin fikir ve enerjilerini doğru yere kanalize edebilecekleri bir eğitim platformudur.Milli Eğitim Bakanlığı!nın resmi kurumlarından biri olan BİLSEM'ler Özel Eğitim sınıfındadır.Devletin kadrolu öğretmenleri çalışır.Sınıf ve ders kavramları yoktur;danışman öğretmen,40 dakikadan oluşan etkinlik saati kavramları vardır.Öğrencilerin yıllık etkinlik saatlerinin %30'u kadar devamsızlık hakkı vardır,bunun aşılması durumunda kayıt otomatik silinir.Dayanağı proje üretimi olan kurumda diploma sistemi yoktur.Öğrenciler başarı ve geçerlilik aldıkları projelerin sertifikalarını alır.

Genel Yetenek,Müzik ve Resim alanlarından değerlendirmeler yapılarak alım yapılır.Genel Yetenek modülüne alımların 2.aşamasında zeka testleri uygulanır.

İŞLEYİŞ

Öğrenci kayıt hakkı kazandıktan sonra haftanın 3 günü gideceği kurumda sırasıyla Uyum,Destek Eğitim,Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme,Özel Yetenekleri Geliştirme,Proje Üretimi alanlarında eğitim programlarına alınır.İlkokul ve ortaokullar için haftalık 4-12 saat,ortaöğretim(lise)kademesi için 2-8 saatten oluşan bir takvim oluşturulur.Bu program okul saatlerinin dışında devam eder.

BAŞVURU ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

BİLSEM sürecine her yıl en aktif katılan okullardan biri olarak ebeveynlerin isteğini ve heyecanını gönülden paylaşıyoruz.Fakat süreç ve sonrasında bazı ufak nüanslar hesap edemediğimiz sıkıntılara sebep olabiliyor.Öğrenciler zeka skalasının en üstlerinde olan parlak grubunda olsa bile en üst sınıf dahi sınıfından sonuçlar alamayınca sonuç ibaresinde kazanamadınız yazısını görüyor ve kendine dair algısı zarar görüyor.Lüzumundan farklı anlamlar yüklenince bu sefer çocuklarda gereksiz kaygılara yol açabiliyoruz.

Bazen okul ve sosyal hayat rutinini yolunda takip eden öğrenci için BİLSEM süreci zorlayıcı olabiliyor.Hepsini beraber yürütme noktasında öğrencilerin zaman zaman yorulduğunu gözlemleyebiliyoruz.Özellikle ortaokula başladıktan sonra dersane ve sınav maratonları hatta nihayetinde LGS ile beraber hepsinin üstesinden gelemeyen öğrencilerin bırakmak durumunda kaldıklarını görüyoruz.Bunu kimi zaman aile akademik başarının düşmesi sebebiyle istiyor kimi zaman da öğrenci her ikisine yetişemediği için istediği ivmeyi kazanamadığını ifade ediyor.Her iki durumda da ebeveyn-çocuk arasında fikir ayrılıkları hatta sürtüşmeler yaşanabiliyor.Ve böyle durumlarda aileler bu sürece en başından başlamasaydık diyerek pişmanlıklarını ifade ediyor.

UNUTMAYALIM

Çocuklarımız gelişmeye açık bir potansiyelle dünyaya gelir.Zihinsel bir yetersizliği olabileceği gibi normalin üzerinde de yeterliliğe sahip olabilir.Hepimiz uygun şartlar altında potansiyelimizi en iyi şartlara zorlayabiliriz.Ama bir sınırı var tabi ki..Bir çocuğun zeka puanını,zekayı geliştirdiği iddia edilen etkinlik,kurs ve kaynaklarla yükseltip çocuğu BİLSEM'e yerleştiremezsiniz.BİLSEM'e son aşamada uygulanan zeka testiyle girilir.

Çocuğumuzu en iyi platformlarda görmek elbette hepimizi çok mutlu eder fakat sizin dozun üstündeki heyecan ve ısrarlarınız yersiz bir kaygıya da sebep olacaktır.Zihinsel olarak oldukça yüksek bir kapasiteye sahip olmadığı için belki de parlak zihin düzeyindeki çocuğunuzun kendisini oldukça yetersiz hissetmesine ve düşük benlik algısına sebep olacaksınız.

Bir insanın var olan potansiyelini geliştirebilmesi için en öenmli kural;o insanın kendini güvende hissetmesidir.Kendini hem fiziksel hem duygusal anlamda güvende hissetmeyen bir çocuk her an kaygı duygusu hissedeceği için sahip olduğu potansiyeli kullanamaz.Güvende hissetme duygusu motivasyonun da ön koşuludur.

Çocuklarımız için her daim isabetli kararlar alabilmemiz ümidiyle..

Arzu ATAY ŞAHİN

Okul Psikolojik Danışmanı